streda 8. júla 2015

Kurz zdravého chudnutia- 1

Čauky :)

Ako som už raz písala, pred pár týždňami som sa prihlásila do internetového kurzu na chudnutie na stránke http://www.chudnutie-ako.sk/ ... :) Zadáte tam e-mailovú adresu a chodia vám e-maily s postupom ako máte deň za dňom postupovať a ako neskôr zabezpečiť, aby ste už nepriberali... Kto chudne s anou, je to zbytočné, pretože v tomto kurze musíte jesť 5-6x denne malé porcie, a tak... :) Je to proste ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL (žiadne viditeľné kosti, sila, svalnaté telo, max. štíhla postava, ale nikdy nie CHUDUČKÁ...) Ana je skôr o pocite hladu, o pocitoch, keď cítite svoje vlastné kosti a ste chudučké, krehké :3 

Takže je to na vás ako sa rozhodnete, ale budem tu pridávať aj tento kurz, možno niekomu pomôže :)

Krok 1 - Stop priberaniu

Ak ste tuční, môže to mať viacero príčin. Najčastejšie však bude na vine strava. Povedzme si teraz o dvoch najčastejších chybách v stravovaní – určite totiž jednu z nich robíte. Alebo obidve. Ak budete vedieť, kde je chyba, lepšie sa vám podarí ju napraviť. Takže:
  • Buď jedávate nepravidelne a možno aj dosť málo,
  • alebo jedávate priveľa jedla.

Ste nepravidelný jedák?

Asi najčastejšia príčina obezity je nepravidelná strava. Nepravidelný jedák ráno nemá čas raňajkovať. Na desiatu zabudne, alebo nestíha. Možno si dá obed. Potom je ďalej v práci a neje. Až večer, keď príde domov si dá večeru a zvyčajne pár menších maškŕt k tomu. Celkovo taký človek často zje MENEJ jedla, než by potreboval! Napriek tomu však priberá. To preto, že v jednej porcii zje priveľa jedla a telo zakaždým časť uloží do rezerv. Tiež je typické, že nepravidelní jedáci mávajú záchvaty túžby po sladkostiach, či slanostiach. Tie obsahujú málo živín a navyše sa ľahko ukladajú do tukových zásob.

Ste veľký jedák?

Mnoho tučných jedáva veľa a často. Dajú si normálne raňajky, desiatu, obed, večeru. No a popri tom si dajú tu tyčinku, tam koláčik, potom pár koliesok salámy, či pivo. Skôr sú to maličkosti, ale ak sa to zráta dohromady, je toho priveľa. A to je dôvodom, prečo priberajú.

Úloha na dnes

Prezrite si chladničku, špajzu a iné oblasti bytu, kde zvyčajne mávate potraviny.
Pozbierajte všetky sladkosti, maškrty, koláčiky, keksy, čokolády, údeniny, tučné syry, smotany, čipsy a iné podobné lahôdky. Sú to potraviny, ktoré nie sú pre zdravie práve najužitočnejšie. Zajtra ich všetky rozdajte kolegom v práci, známym, alebo ich vyhoďte. Nie je dobré mať doma žiadne lákadlá.
Možno namietnete, že čokolády a maškrty doma potrebujete pre deti alebo pre návštevy. Nepotrebujete ich. Deťom sladkosti škodia rovnako ako vašim návštevám. Jedenie rôznych dobrôt je ZVYK. Ak s tým neprestanete, len posilňujete tento zvyk. Ak dobroty odstránite, pár dní budú každému chýbať. Vydržte! O ďalších pár dní si v rodine vytvoríte nový ZVYK – dobroty nie sú. Dobroty sa nehľadajú. A časom sa na ne zabudne. To je cieľom. Pokiaľ ide o deti, tak tie sa riadia príkladom dospelých.
Budete milo prekvapkaní, koľko eur sa dá ušetriť, ak rodina prestane kupovať maškrty. Ušetrené peniaze sa potom dajú použiť na nákup zeleniny a ovocia.

Úloha odo dnes na každý deň - strava

Táto úloha platí na každý deň. Ak ju dodržíte, budete chudnúť.
Odo dnes musíte začať jesť so železnou pravidelnosťou každé 3 hodiny jedno jedlo! Hneď po zobudení si dajte prvé jedlo. Po troch hodinách ďalšie. Po ďalších troch hodinách ďalšie. Nemusíte dodržať tri hodiny na minútu, ale snažte sa čo najpresnejšie. Dôležité je, aby ste jedli v čase, keď ešte nie ste hladní! Ak to splníte, veľmi rýchlo sa zbavíte túžby po sladkostiach.
Zatiaľ jedávajte čo ste zvyknutí jesť, ale pred každým jedlom zjedzte 250 až 500 gramov zeleniny aká vám ide na chuť. Takže pred raňajkami si dajte napríklad celý väčší kaleráb. Zelenina + jedlo vytvoria v žalúdku veľký objem. Užite si pocit úplnej sýtosti a spokojnosti z objedenia. Pritom zelenina vám pomôže nielen tráviť jedlo, ale aj spomalí vstrebávanie živín.
Občas sa ľudia pýtajú, či zelenina pred jedlom môže byť varená, dusená alebo pečená. Odpoveď je áno, ale. Napríklad mrkva je po uvarení nevhodná vo väčšom množstve, pretože má vyšší glykemický index. Aj ostatné druhy zeleniny ak sa uvaria, rýchlejšie sa strávia. To môže mať vplyv na to, že budete menej nasýtení, ako po surovej zelenine. Ale záleží aj na tom, aká zelenina to je. Napríklad brokolica vás zasýti poriadne aj varená.
Zaistite, aby ste jedli najmenej 5 krát denne. Akokoľvek, ale zaistite to. Trebárs si dajte budík na mobilnom telefóne aby vám pripomenul, že sa máte ísť najesť. Ak vám to v práci nechcú dovoliť, tak sa vypýtajte že musíte ísť na WC a tam si dajte jedlo z pripravenej krabičky.
Na inšpiráciu si môžete prečítať aj článok, ktorý napísala Anna. Schudla za 5 mesiacov 23 kíl a už niekoľko rokov sa stále drží na solídnych číslach.

Úloha odo dnes na každý deň - pohyb

Odo dnes musíte každý deň ísť na rýchlu prechádzku. Ak nemáte kondíciu, tak aspoň na pár minút. Ak môžete, tak pol hodina je fajn. Hodina je výborná. O pohybe si povieme viac zajtra, ale dnes choďte aspoň na krátku prechádzku.

Kontrola plnenia úloh:

  • Vyhádzali ste z bytu preč všetky nevhodné jedlá?
  • Ste pripravení jesť každé 3 hodiny, 5 až 6 jedál denne?
  • Viete, že pred každým jedlom musíte jesť zeleninu?
  • Boli ste aspoň na pár minútovej rýchlej prechádzke?

Zapíšte si do hárku deň 1:

  • Zjedli ste porciu zeleniny pred každým jedlom?
  • Jedli ste dnes 5 krát, s trojhodinovými pauzami?
  • Vypili ste dnes aspoň 2 litre vody?
  • Boli ste dnes na prechádzke, alebo tréningu?
  • Zdržali ste sa výnimiek? Nejedli ste nevhodné jedlá a nápoje?


STAY STRONG ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára