piatok 10. júla 2015

Kurz zdravého chudnutia- 1O

Krok 10 - Fokus, vôľa, časový manažment

Blížime sa na záver nášho krátkeho kurzu chudnutia. Aj keď posledné výsledky si pozriete až zajtra ráno po zobudení, už asi viete povedať, či ste uspeli. Každopádne, už poznáte celé tajomstvo chudnutia.
Treba jesť pravidelne. Piť pravidelne. Cvičiť pravidelne. Práve slovo pravidelne je v hre. To, čo robíte často vás bude formovať. Ak si v živote nastavíte prísnejší režim, budete mať výsledky.
Žiaľ, držať sa dlhodobo prísnejšieho režimu je nepohodlné. Dnešná doba priam zvádza ľahnúť si do fotelky a zabudnúť na celý svet pri televízore. Človek potom ani nezbadá ako a zrazu nemá čas na najdôležitejšie veci v živote. Prečo? Pretože má celý čas zaplnený hlúposťami.
Tuším Brian Tracy povedal pekný výrok: Pozor, aby vám veci na ktorých záleží najmenej nezabránili vykonať to, na čom záleží najviac. A tak vám môže prísť vhod pár rád, ktoré platia aj pre tých, ktorí ste ešte chudnúť nezačali. Možno ste aj chceli, ale niečo v tom zabránilo. Veľmi často sa stane, že nedávame plnú pozornosť dôležitým veciam. Popisujem to v článku o pozornosti.
 Asi najdôležitejšia poučka, ktorú popisujem vo svojej knihe Ako dosiahnuť úspech znie: Dostanete viac toho, čomu venujete pozornosť. Podrobnejšie o tom v článku Čomu dáte pozornosť, toho dostanete viac. Odporúčam, túto vetu je dobré si zapamätať a riadiť sa ňou.

Čo nám bráni chudnúť?

Veľmi často je na vine naše pohodlie v kombinácii s rozptýlenosťou. Možno to poznáte aj sami. Rozhodnete sa, že začnete chudnúť hneď od rána. Zobudíte sa, ale čo to? Meškáte už 5 minút? (!) Kde vziať čas? Tak rýchlo, raňajky si dám až v práci. No v práci sa ukáže, že je nervák. Veľa roboty, zhon a na raňajky si spomeniete až pred obedom. Takto to pokračuje. Z práce prídete domov a tam znova je toľko povinností, že ani neviete ako a zrazu je večer. Neboli ste ani na prechádzke, jedli ste dosť málo a ste celkom vyčerpaní, ani zaspať vám nedá. Celý deň ste v zhone, reagujete na rôzne podnety. Vašu pozornosť stále okupuje niekto alebo niečo. Absolútne nemáte čas začať chudnúť. A možno ani žiť.
V takom prípade je dobré, ak si ujasníte svoje priority.
  • Ak si na jedlo nespomeniete, nastavte si mobil, aby vám zazvonil každé tri hodiny. Potom sa najedzte.
  • Nastavte si domáce procesy tak, že ako prvú vec po príchode z práce spravíte to, že pôjdete na prechádzku, alebo tréning.
  • Potom si dajte 20 minút na prípravu jedál na zajtra. Dajte ich do krabičiek a zoberte si ich do práce.
Trik je v tom, že potrebujete držať pozornosť na svojom zámere schudnúť. To znamená, že si na to vyčleníte čas. Napríklad hodinu až dve denne. Vtedy sa venujete len svojmu zdraviu. Môžete na prechádzku vziať deti alebo manžela/manželku a rozprávať sa. Alebo si dajte na uši prehrávač a počas prechádzky počúvajte niektorú zvukovú knihu, alebo motivačné nahrávky. Dve nahrávky z mojej produkcie si môžete stiahnuť zadarmo hneď teraz. Na stránkemiro-vesely.sk/stiahnite-si si ich môžete buď vypočuť, alebo stiahnuť do prehrávača.
Ak sa vám stále nedarí nájsť si na chudnutie čas, preštudujte si niečo o time managmente. Môžete si pozrieť moje články, ktoré nájdete tu Time managment. Ak ale sa ani potom nedonútite začať chudnúť, tak je asi v hre vaše pohodlie. Možno sa vám nechce začať žiť podľa prísnejších pravidiel. Možno vám záleží viac na maškrtách, ako na postave. S tým vám však neviem pomôcť. Niektorí ľudia chcú jesť klobásy, torty a lahôdky a pritom by chceli schudnúť. Niečo také nie je možné. Ak chcete výsledky, zvyčajne treba opustiť zónu pohodlia. Tá môže spôsobovať že zotrvávame v stave, ktorý nám nevyhovuje len preto, že sa obávame zmeny.

Zapíšte si do hárku deň 10:

  • Zjedli ste porciu zeleniny pred každým jedlom?
  • Jedli ste dnes 5 krát, s trojhodinovými pauzami?
  • Vypili ste dnes aspoň 2 litre vody?
  • Boli ste dnes na prechádzke, alebo tréningu?
  • Zdržali ste sa výnimiek? Nejedli ste nevhodné jedlá a nápoje?
A zajtra ráno sa budete vážiť a merať. Držím palce!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára