piatok 10. júla 2015

Kurz zdravého chudnutia- 4

Krok 4 Zelenina - najlepší prípravok na chudnutie

Zaškrtli ste si zatiaľ každý deň úspešné splnenie všetkých úloh? Gratulujem! Potom už asi aj cítite prvé výsledky. Chodenie vám už možno robí menej ťažkostí. Po štyroch dňoch pravidelného jedenia už asi nemávate žiadne nutkavé túžby jedávať sladkosti či slanosti. Dokonca možno už nemáte ani tak silnú túžbu jedávať po nociach. To všetko je pre vás jasným dôkazom, že ste začali dobre. Neskôr to bude ešte lepšie. Takže pokračujte.

Dnes si povieme niečo o ovocí a zelenine

Uvažovali ste niekedy o chirurgickej bandáži žalúdka? Mám pre vás tip, ako si ju môžete vyskúšať aj doma. Dajte si zeleninu ku každému jedlu. Tu je trojminútové video o tom, ako to funguje.
Správne by sme mali hovoriť "zelenina a trocha ovocia". Kým chudnete, mierne obmedzujte jedenie ovocia. Väčšina druhov ovocia je sladká a pri chudnutí je výhodné, ak jedávame čo najmenej výrazne sladkého. Nebojte sa zjesť jablko. Ale jedno. Nebojte sa zjesť pomaranč. Ale jeden. Taká dávka vám môže spraviť len úžitok.
Počas chudnutia si radšej zakážte banány, hrozno a všetko sušené ovocie ako figy, datle, hrozienka a podobné sladkosti. Dôvodom je, že toto ovocie má vysoký glykemický index – o ňom si povieme zajtra podrobnejšie.
Naproti tomu zeleninu môžete jesť bez nejakej prísnej kontroly. Do zeleniny počítam aj paradajky. Tak ako v obchode ich nájdete medzi zeleninou, môžete sa k nim aj vy správať. Jedzte ich koľko vám chutí. Paradajky sú síce oficiálne ovocie, ale to nám pri chudnutí nebude prekážať.
Zelenina je veľmi výhodná nielen pri chudnutí, ale aj pre zdravie. Obsahuje veľa vody a veľa vlákniny. Z toho sa netučnie. Navyše obsahuje veľa vitamínov, minerálov, stopových prvkov a fytonutrientov. Znamená to, že zelenina je niečo podobné, ako keby ste si dali tabletku s vitamínmi. Často aj s takými, ktoré v lekárni vôbec nedostať.
Voči zelenine mnohí môžu namietnuť, že je drahá. To je pravda. Mesačne vás taká "kúra" na chudnutie môže stáť aj 60 eur. Len za zeleninu. Mnoho ľudí by v lekárni za tabletky na chudnutie ochotne nechalo aj stovku... Ale za zeleninu sme lakomí zaplatiť...
Zainvestujte do seba. Kúpte si denne asi kilo a pol až dva kilá zeleniny. A aj to zjedzte.
Vôbec sa netrápte tým, že aj zelenina má nejakú energetickú hodnotu. Energia ktorú obsahuje sa totiž minie v procese trávenia zeleniny. Takže z nej nepriberiete.
Zeleninu jedávajte tesne pred každým jedlom. To má hneď niekoľko priaznivých účinkov.
  • Zapchá vám brucho. Po zjedení veľkého kalerábu budete tak nasýtení, že už budete vládať zjesť len rozumné množstvo jedla.
  • Zelenina spomalí trávenie jedla. To sa hodí. Energia z potravy tak bude do tela dodávaná pravidelne.
  • Zelenina sama pomôže pri trávení. Obsahuje enzýmy a vlákninu. Vláknina významne pomáha chrániť vaše zdravie.
Inými slovami jesť zeleninu pred jedlom je to isté, ako keby ste si dali chirurgicky zmenšiť žalúdok! Len je to zdravšie a príjemnejšie.
Je možné, že sa vám nepáči cena zeleniny. Navýši rozpočet. Pri kalkulácii však počítajte s tým, že:
  • Ak ste sa rozhodli chudnúť, ušetríte na nákupe rôznych sladkostí a slaností.
  • Navyše zníženie hmotnosti zníži aj množstvo liekov, ktoré by ste museli užívať či už teraz, alebo neskôr.
  • No a do tretice ak budete zdravší, tak budete aj produktívnejší a príjemnejší spoločník. To by mohlo posilniť aj váš finančný príjem.
Jedzte preto zeleninu a berte to ako investíciu.
Začnite však pomaly! Ak ste doteraz zeleninu nejedávali, odporúčam, aby ste začali menšou dennou dávkou. Nech sa váš tráviaci trakt môže prispôsobiť novému režimu.
Tip: odporúčam užívať probiotiká. Na tejto stránke http://www.probiotik.sk/ nájdete viac informácií a tipov o probiotikách.

Opakovanie:

  • Jedzte zeleninu tesne pred každým jedlom.

Zapíšte si do hárku deň 4:

  • Zjedli ste porciu zeleniny pred každým jedlom?
  • Jedli ste dnes 5 krát, s trojhodinovými pauzami?
  • Vypili ste dnes aspoň 2 litre vody?
  • Boli ste dnes na prechádzke, alebo tréningu?
  • Zdržali ste sa výnimiek? Nejedli ste nevhodné jedlá a nápoje?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára