piatok 10. júla 2015

Kurz zdravého chudnutia- 6

Krok 6 - mäso, syry, sója alias bielkoviny

Dnes si povedzme niečo o bielkovinách a o tukoch.
Bielkoviny sú v našej strave dôležité. S pojmom bielkoviny sa automatiky spájajú slová ako mäso, tvaroh, mliečne výrobky vajcia. To je dôsledok mediálnej masáže, ktorá trvá desaťročia. Dnes už však začína byť trend obmedzovať živočíšne bielkoviny. Ak môžete, navyšujte príjem rastlinných bielkovín.
Často budete počuť, že rastlinné bielkoviny sú nekompletné. Že neobsahujú všetky potrebné aminokyseliny. To je pravda. Aj preto sa ku fazuľovému prívarku či špenátu pridáva vajce. No ak chcete, môžete kombinovať rastlinné potraviny a získate tak prísun plnohodnotných bielkovín.
Strukoviny sú známym zdrojom bielkovín. Nemusíte ich však kombinovať s vajcom. Ak k nim pridáte orechy, alebo semená, doplníte tie aminokyseliny, ktoré chýbajú v strukovinách. Alebo k nim pridajte chlieb (obilnina). Nechcem vás nabádať na vegetariánsku či vegánsku stravu. Vyžaduje si veľa znalostí. Ak sa vám však tento výživový štýl páči, naštudujte si princípy a smelo do toho!
Odporúčam, aby ste najmenej polovicu bielkovín prijímali z rastlinných zdrojov. Ak ste zvyknutí na mäso, syry a vajcia, nebude ľahké vymyslieť nové recepty. Ale akonáhle sa do toho pustíte, objavíte neuveriteľnú pestrosť skvelých receptov a chutí.
Odporúčam vám, aby ste červené mäso (hovädzie a bravčové) jedli čo možno najmenej, tak jednu až dve porcie mesačne. Ak chcete jesť mäso, radšej si dajte morčacie prsia, alebo stehno. Alebo kuracinu. Napríklad raz za týždeň.
  • Odporúča sa jesť aj morské ryby, obsahujú vhodné tuky.
  • Neodporúča sa jesť morské ryby, môžu obsahovať ťažké kovy.
  • Tak si vyberte...
Ryby by mali byť na tanieri aj dva tri krát do týždňa. To pre ich obsah kvalitných tukov. Ak vám ryby nesedia, rovnaký efekt splní, ak budete tieto vhodné tuky získavať inak. Jedzte veľa semien. Ľanové semená, napríklad, obsahujú veľké množstvá správnych tukov. Pomeľte ich, alebo rozmixujte s vodou na akési mlieko.
Pri chudnutí aj pre zdravie je vhodné, aby ste obmedzili živočíšny tuk. Maslo, smotana, mastnejšie syry, slanina – to všetko je lepšie mať na tanieri možno tak raz za pol roka. No dôležité je, aby ste namiesto toho jedli veľa zdravých tukov. Už som spomenul semená. Vhodné sú aj orechy, ale nie je ľahké kúpiť neskazené. V obchodoch sú často plesnivé, alebo skazené. Z rastlinných olejov je najlepšie pravidelne používať olivový olej, repkový, ľanový. Obsahujú správne tuky.
Pozrite sa aj na články

Opakovanie:

  • Obmedzujte živočíšne potraviny.
  • Jedávajte strukoviny, sóju, semená.
  • Živočíšne tuky sa snažte zo stravy odstrániť.
  • Čo ste ušetrili na živočíšnych nahraďte tukmi rastlinnými. Semená, orechy, olivový olej, ľanový olej, repkový olej...

Zapíšte si do hárku deň 6:

  • Zjedli ste porciu zeleniny pred každým jedlom?
  • Jedli ste dnes 5 krát, s trojhodinovými pauzami?
  • Vypili ste dnes aspoň 2 litre vody?
  • Boli ste dnes na prechádzke, alebo tréningu?
  • Zdržali ste sa výnimiek? Nejedli ste nevhodné jedlá a nápoje?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára