piatok 10. júla 2015

Kurz zdravého chudnutia- 9

Krok 9 - Šport

Dodržiavate odporúčania a každý deň ste chodili na rýchlu prechádzku? Gratulujem.
Možno vám prišlo na um, že ak z rýchlej prechádzky začnete chudnúť, tak z behu by ste chudli ešte viac. A z behu do schodov najviac. Na podobných úvahách sú postavené aj mnohé programy ako zumba, aerobic a iné tvrdšie športy určené na chudnutie.
Tu však odporúčam opatrnosť. Šport pri ktorom sa už riadne zapotíte a zadýchate nie je na chudnutie tak vhodný. Je to dobrý prostriedok, ak si chcete zlepšiť kondíciu. Ale na chudnutie potrebujete len miernu dlhotrvajúcu záťaž. Odbornejšie sa to nazýva aeróbny tréning, v tomto článku som o takom tréningu napísal viac podrobností. Ak by ste sa snažili chudnúť pri silnom zaťažení, má to niekoľko nepríjemných dôsledkov. Pri veľkej záťaži telo hľadá ako zdroj energie prednostne cukor. Menej sa snaží siahať do tukových rezerv. Po tvrdom tréningu však spravidla máte minutý všetok zásobný cukor v tele a možno už koncom tréningu sa dostavia známky hypoglykémie.
  • Trasenie sa (možno sa trasú len ruky);
  • zívanie, ospalosť, niekedy závraty;
  • „škvŕkanie“ v bruchu;
  • slabosť alebo podlamovanie nôh pri ceste domov.
Tieto známky sú často sprevádzané veľkou túžbou po sladkostiach. Máte pocit, že po takom tréningu predsa máte „právo“ na drobnú odmenu a nadelíte si nejakú tú sladkosť. Žiaľ, z kapitolky o glykemickom indexe už viete, ako to dopadne.
Tvrdý tréning je teda skôr zlým nápadom, pretože vedie k vyčerpaniu a tým aj vyššiemu riziku úrazov. Pri tvrdom tréningu schudnete málo a možno to ešte aj doženiete koláčikom po tréningu.
Ak chcete chudnúť a mať veci pod kontrolou, odporúčam vám dve finančné investície.
  1. Prvou je športtester. Ten sníma činnosť srdca a na displeji vám ukáže, ako trénujete. Dostanete sa tak pri cvičení na optimálnu záťaž a viete si to pomerne presne kontrolovať.Viac o tom nájdete v tomto článku.
  2. Druhá rada, ak sa vám zapáči rýchla chôdza, môžete zvážiť investovať do paličiek na Nordic Walking (ak chodíte skôr po rovine) alebo do trekových paličiek, ak chodíte do hory. Pomôžu vám zapojiť počas chôdze aj svaly hornej časti tela. O to efektívnejšie budete využívať čas tréningu. O paličkách si môžete pozrieť krátke trojminútové video, v ktorom ich popisujem podrobnejšie.

Opakovanie:

  • Šport na chudnutie musí byť skôr mierny ako tvrdý.
  • Ak plánujete športovať pravidelne a máte schudnúť desiatky kíl, oplatí sa vám možno kúpiť si lacný športtester. Pokiaľ plánujete často chodiť, môže sa oplatiť kúpiť si paličky.

Zapíšte si do hárku deň 9:

  • Zjedli ste porciu zeleniny pred každým jedlom?
  • Jedli ste dnes 5 krát, s trojhodinovými pauzami?
  • Vypili ste dnes aspoň 2 litre vody?
  • Boli ste dnes na prechádzke, alebo tréningu?
  • Zdržali ste sa výnimiek? Nejedli ste nevhodné jedlá a nápoje?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára